برشکاری هواگاز

برشکاری هوا گاز

در طی فرایند ساخت یا تولید یک قطعه یا دستگاه فلزی برای تبدیل مواد اویه به محصول نهایی، عملیات های مختلفی انجام می شود. برشکاری یکی از اصلی ترین مراحل تولید قطعات فلزی است. یکی از روش های برشکاری که برای برش ورق های فلزی مورد استفاده قرار می گیرد، برشکاری هوابرش (هواگاز) است. در این روش برای برش ورق ها با هدف تولید قطعات فلزی، از حرارت ایجاد شده ناشی گاز (استیلن) و اکسیژن برای برشکاری استفاده می شود.

برشکاری به روش های مختلفی انجام می شود. این روش ها بطورکی به دو دسته برشکاری مکانیکی و حرارتی تقسیم بندی می شوند. در روش مکانیکی از اعمال نیروی مکانیکی برای برش فلز، استفاده می شود. برشکاری با قیچی یکی از روش های برشکاری مکانیکی است. اما در روش حرارتی برش فلزات توسط اعمال گرما و حرارت انجام می شود. برش با لیزر و هوابرش، از انواع روش های برشکاری فلزات هستند.

برشکاری هوا برش یکی از قدیمی ترین روش های برش فلزات است. این روش اولین بار در سال 1903 برای جوشکاری مورد استفاده رار گرفت و بعدها به عنوان روشی برای برش فلزات نیز، معرفی شد. در برش هواگاز از اعمال گرما در منطقه مورد نظر، برای برش استفاده می شود. برش در این روش در دو مرحله انجام می شود. در مرحله اول، در اثر تاباندن گاز استیلن به محل برش، این ناحیه به نقطه ذوب خود نزدیک می شود و یا در اصطلاح، برافروخته می شود؛ سپس گاز اکسیژن در محل برافروخته شده اعمال می شود.

با اعمال گاز اکسیژن پس از گاز استیلن، سطح فلز با اکسیژن اعمالی واکنش داده و اکسید می شود. این فرایند گرما زا است و گرمایی تولید می کند که سبب برش نهایی سطح ورق می شود. در اثر سوختن و اکسید شدن سطح فلز، مقداری اکسید بر روی سطح ان باقی می ماند که با پرداخت هایی همچون سوهان کاری یا ضربه زدن، جدا می شود.

اجزای دستگاه هوابرش

برای انجام فرایند برشکاری هواگاز، نیاز به اجزا و تجهیزات مختلفی داریم. در واقع این اجزا برای انجام برشکاری هوا برش نیاز هستند و به عنوان تجهیزات دستگاه هوابرش شناخته می شوند. در ادامه به اصلی ترین اجزای دستگاه هوا برش اشاره کرده ایم.

  • رگلاتور
  • گپسول گاز استیلن
  • کپسول اکسیژن
  • شیلنگ گاز
  • مشعل برش
  • مشعل
  • نازل
  • شیر یکطرفه

پارامترهای موثر در برشکاری هواگاز

پارامترهای مختلفی بر روی نحوه و کیفیت عملیات برشکاری هوابرش موثر هستند. در واقع پارامترهای مختلفی در این فرایند دخیل هستند که مستقیما بر روی کیفیت برش انجام شده تاثیر می گذارند. این پارامترها عبارتند از:

  • جنس قطعه: مطمعنا عملکرد برشکاری هواگاز برای مواد مختلف، با یکدیگر متفاوت است. به عنوان مثال برش هواگاز آهن با استیل متفاوت است
  • ضخامت ورق: برشکاری هواگاز برای ورق ها یا پروفیل هایی با محدوده ضخامتی 0.5 تا 25 میلیمتر، مناسب است. در اینجا ما با محدوده ای از ضخامت ها مواجه ایم که عملکرد دستگاه هوابرش برای ضخامت های مختلف، متفاوت خواهد بود.
  • زمان برش: از مهم ترین پارامترهای موثر در فرایند برشکاری هوابرش، زمان برش است. در واقع اینکه چه مدت زمانی را به برش اختصاص دهیم، در کیفیت کار موثر است.
  • دمای کاری: دمای شعله یا گرمای ایجاد شده در محل برش، بر روی کیفیت کار موثر است. البته این دما به جنس ورق یا پروفیل هم بستگی دارد. بطورکلی گفته می شود برای ذوب کردن و برش گاهی تا دمای 3500 درجه سانتیگراد هم گرما نیاز داریم.
  • کیفیت دستگاه هوا برش: از اصلی ترین پارامترهای تاثیرگذار در کیفیت فرایند هوا برش، کیفیت دستگاه است. برای انجام برشی با کیفیت، دستگاه هوابرش را از برندهای معتبر تهیه کنید. دستگاه های باکیفیت دارای دوام و طول عمر بیشتری هم هستند.

 

مزایای برشکاری هوا برش

همانطور که اشاره کردیم، هوابرش از روش های قدیمی برشکاری است. امروزه از روش هوا برش، بیشتر با هدف جوشکاری سطوح و ورق ها برای تولید قطعات و محصولات فلزی استفاده می شود. درواقع با روی کار آمدن روش های سریع تر و دقیق تری همچون برش با لیزر و یا CNC، از روش برشکاری هواگاز کمتر استفاده می شود. البته همواره در برخی شرایط، این روش استفاده می شود. حال این سوال مطرح است که با توجه به مزایای برشکاری های نوین، چرا همچنان از روش برشکاری هوا برش استفاده می شود؟

برای پاسخ به این سوال باید به مزایای این روش برش فلزات، اشاره کنیم. درواقع مزایای این روش برشکاری سبب شده است که کاملا منسوخ نشود. این مزایا عبارتند از:

  1. روشی کم هزینه و مقرون به صرفه است: در برشکاری هواگاز به تجهیزات خاص و گران قیمتی نیاز نداریم. بعلاوه هزینه تعمیر و نگهداری تجهیزات دستگاه هوابرش بالا نست. در این روش نیای به استفاده از برق یا انرژی الکتریکی نداریم و هزینه ای بابت مصرف برق، نخواهیم پرداخت. بنابراین در کل برشکاری هوابرش، روشی کم هزینه و مقرون به صرفه است.
  2. برشکاری صفحات با ضخامت های مختلف: از برشکاری هواگاز برای محدوه وسیعی از ضخامت ها می توان استفاده کرد. این روش جز معدود روش های برشکاری صفحات با ضخامت زیاد تا 25 میلیمتر است.
  3. برش انواع فلزات: با این روش می توان طیف وسیعی از فلزات همچون آهن، فولاد، استینلس استیل و غیره را می توان برش داد.
  4. دستگاه برش قابل حمل است: دستگاه برش قابل حمل است و می توان به راحتی آن را جابجا کرد و برای برشکاری به مناطق مختلف برد.

خطرات برشکاری هواگاز

استفاده از برشکاری هواگاز علاوه بر مزایایی که دارد، دارای معایب و خطراتی نیز است. اگر بخواهیم به معایب این روش اشاره کنیم آن ها عبارتند از:

  • سرعت پایین برشکاری
  • دقت پایین عملیات برشکاری
  • ایجاد گرمای زیاد در حین برش
  • ایجاد خاکستر در حین برش
  • ایمنی پایین به دلیل انجام برش توسط اپراتور انسانی

و اما در کنار این معایب، کار با دستگاه هوابرش نیز خطراتی به دنبال دارد. در حین برش با روش هواگاز، همواره جرقه هایی به اطراف پرتاب می شود که در صورت عدم رعایت نکات ایمنی، می تواند منجر به آتش سوزی شود. از جمله نکات ایمنی که باید رعایت کنید استفاده از عینک مناسب است. زیرا این جرقه و نوری که در اثر گرمای بالا و برش ایجاد می شود، می تواند باعث آسیب رساندن به چشم شود.

از دیگر نکات ایمنی، پوشیدن لباس مخصوص است. دقت کنید که لباس تمیز باشد و به روغن، گریس و یا هر ماده اشتعال زای دیگر آغشته نباشد. زیرا احتمال آتش گرفته آن در اثر پرتاب جرقه یا نزدیکی به کار در حین برش وجود دارد. از خطرات دیگر که در حین برشکاری می تواند ایجاد شود، آتش سوزی در اثر نشت گاز یا پارگی شیلنگ های گاز است بنابراین باید همیشه نشتی و آسیب دیدگی اتصالات و شیلنگ، چک شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *